De website over zorg en welzijn
Wonen en huishouden

Seniorenwoningen en zorgwoningen

Er zijn verschillende woonvormen waarin ouderen zelfstandig wonen, maar wel hulp kunnen krijgen. Dat kan bijvoorbeeld in een seniorenwoning of zorgwoning. U betaalt zo'n woning zelf en regelt eventuele zorg apart.

Seniorenwoningen

De term seniorenwoning is eigenlijk wat verouderd. We praten tegenwoordig over een toegankelijke woning of een nultreden woning. Er hoeft namelijk geen verband te zijn tussen de leeftijd van de bewoner en de beperking. Volgens de oudere term is een seniorenwoning is een woning die speciaal voor ouderen is gebouwd of aangepast. In de meeste seniorenwoningen zijn de woonkamer, badkamer, slaapkamer en keuken gelijkvloers. Maar een eengezinswoning met traplift kan bijvoorbeeld ook geschikt zijn als toegankelijke woning. In een toegankelijke- of nultrede woning woont u in principe zelfstandig.

Ook heeft een toegankelijke of nultreden woning vaak een gunstige ligging voor ouderen: dichtbij openbaar vervoer en met winkels op loopafstand.

Een geschikte woning vinden

U kunt een toegankelijke of nultrede woning huren, bijvoorbeeld via een woningcorporatie. Woningcorporaties hanteren vaak een leeftijdsgrens of zorgindicatie bij de toewijzing. Een toegankelijke of- of nultrede woning particulier huren of kopen kan ook. Op Funda.nl kunt u overzichten vinden van het huuraanbod en koopaanbod.

Of u kunt uw huidige woning (laten) aanpassen en er op die manier een seniorenwoning van maken.

Zorgwoning of serviceflat

In een zorgwoning woont u zelfstandig, maar met zorg dichtbij. Zorgwoningen horen vaak bij een woonzorgcentrum, maar dat is niet altijd zo. De woningen zijn aangepast, de thuiszorg zit vlakbij en kan snel bij u zijn. Op die manier kunt u veilig wonen, in een beschermde woonomgeving. Vaak is er ook een ontmoetingsruimte, waar u samen kunt eten of koffiedrinken.

Zorgwoningen zijn er niet alleen voor senioren, maar voor iedereen die een aangepaste woning nodig heeft. U huurt een zorgwoning via een woningcorporatie of zorginstelling. Kopen is soms ook mogelijk.

Appartement of aanleunwoning huren bij woonzorgcentrum

U kunt ook een appartement of aanleunwoning huren bij een woonzorgcentrum. U betaalt zelf de huur van de woning. U kunt daarbij gebruik maken van de voorzieningen van het woonzorgcentrum, bijvoorbeeld de ontmoetingsruimte. De zorg en ondersteuning die u nodig heeft, regelt u zelf.

Opname in een zorgcentrum

Heeft u dagelijks veel zorg nodig? Dan kunt u ook in een zorgcentrum gaan wonen, maar met wonen, verzorging en verpleging in één pakket aan zorg. Meer over woonzorgcentrum of verpleeghuis.

Zie ook