Er zijn verschillende woonvormen waarin ouderen zelfstandig wonen, maar wel hulp kunnen krijgen. Dat kan bijvoorbeeld in een seniorenwoning of zorgwoning. U betaalt zo'n woning zelf en regelt eventuele zorg apart.

Seniorenwoningen

De term seniorenwoning is eigenlijk wat verouderd. We praten tegenwoordig over een toegankelijke woning of een nultredenwoning. Er hoeft namelijk geen verband te zijn tussen de leeftijd van de bewoner en de beperking. Volgens de oudere term is een seniorenwoning een woning die speciaal voor ouderen is gebouwd of aangepast. In de meeste seniorenwoningen zijn de woonkamer, badkamer, slaapkamer en keuken op dezelfde verdieping. Maar een eengezinswoning met traplift kan bijvoorbeeld ook geschikt zijn als toegankelijke woning. In een toegankelijke woning of nultredenwoning woont u in principe zelfstandig.

Ook heeft een toegankelijke woning of nultredenwoning vaak een gunstige ligging voor ouderen: dicht bij openbaar vervoer en met winkels op loopafstand.

Een geschikte woning vinden

U kunt een toegankelijke woning of nultredenwoning huren via de woningcorporatie Kleurrijk Wonen. Zoekt u een seniorenwoning in de gemeente Culemborg, dan kunt u kijken naar het aanbod op Woongaard.com.

Voor sommige woningen op Woongaard.com krijgen 55-plussers of mensen met een (medische) indicatie voorrang. Zoek hiervoor in het gehele aanbod en kijk bij de woning van uw keuze onder het kopje 'Voorrangskenmerken'. U kunt ook filteren op 'Seniorenwoning', maar dan krijgt u minder resultaten.

Doorstroombeleid KleurrijkWonen

Bent u huurder bij KleurrijkWonen en ouder dan 55 jaar? En woont u in een eengezinswoning met minimaal 3 slaapkamers? Dan krijgt u de kans om met voorrang te verhuizen naar een gelijkvloerse woning met 1 of 2 slaapkamers. KleurrijkWonen biedt deze mogelijkheid via het doorstroombeleid.

Kijk voor meer informatie op de website van KleurrijkWonen.

Woning kopen

Een toegankelijke woning of nultredenwoning kopen kan ook. Op Funda.nl kunt u een overzicht vinden van aangepaste woningen die in en rondom Culemborg te koop zijn.

U kunt ook uw huidige woning (laten) aanpassen en er op die manier een seniorenwoning van maken.

Zorgwoning of serviceflat

In een zorgwoning woont u zelfstandig, maar met zorg dichtbij. Zorgwoningen horen vaak bij een woonzorgcentrum, maar dat is niet altijd zo. De woningen zijn aangepast, de thuiszorg zit vlakbij en kan snel bij u zijn. Op die manier kunt u veilig wonen, in een beschermde woonomgeving. Vaak is er ook een ontmoetingsruimte, waar u samen kunt eten of koffiedrinken.

Zorgwoningen zijn er niet alleen voor senioren, maar voor iedereen die een aangepaste woning nodig heeft. U huurt een zorgwoning via een woningcorporatie of zorginstelling. Kopen is soms ook mogelijk.

Appartement of aanleunwoning huren bij woonzorgcentrum

U kunt ook een appartement of aanleunwoning huren bij een woonzorgcentrum. U betaalt zelf de huur van de woning. U kunt daarbij gebruik maken van de voorzieningen van het woonzorgcentrum, bijvoorbeeld de ontmoetingsruimte. De zorg en ondersteuning die u nodig heeft, regelt u zelf.

Opname in een zorgcentrum

Heeft u dagelijks veel zorg nodig? Dan kunt u ook in een zorgcentrum gaan wonen, maar met wonen, verzorging en verpleging in één pakket aan zorg. Meer over woonzorgcentrum of verpleeghuis.

Hulpaanbod

Seniorenwoning

Zorgwoning Kempkeshof

Kempkeshof is een woongebouw met 22 woningen met zorggarantie voor...

Zorgwoning Hoekland

Hoekland is een woongebouw met 12 woningen met zorggarantie voor...

Aanleunwoningen

Bij zorgcentrum De Wittenberg zijn een aantal aanleunwoningen...

Organisaties

Woningcorporatie

Kleurrijk Wonen

 0345-59 61 00 kleurrijkwonen.nlLaan van Westroijen 64003AZTiel

Woonzorgcentrum of verzorgingshuis

Zorgcentra De Betuwe: Kulenburg

 0800-77 33 444 zorgcentradebetuwe.nlAchter de Raaf 24102DHCulemborg

Zorgcentra De Betuwe: Beatrix

 0800-77 33 444 zorgcentradebetuwe.nlBeatrixstraat 204101HKCulemborg

Zorgcentra De Betuwe: Troelstrahof - Modern en...

 0800-77 33 444 zorgcentradebetuwe.nlTroelstrahof 54102EPCulemborg

Vergelijk hulpaanbod