De website over zorg en welzijn
Zorg en ondersteuning

Rolstoel

Een rolstoel voor tijdelijk gebruik kunt u lenen bij de thuiszorgwinkel. Heeft u langdurig een rolstoel nodig, dan komt u misschien in aanmerking voor een vergoeding via de gemeente.

Soorten en maten

Op de website Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u een overzicht van de verschillende soorten rolstoelen. U kunt ook eens gaan kijken bij een organisatie die rolstoelen verkoopt of uitleent, bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel.

Rolstoel voor school of werk

Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag doen bij het UWV.

Voor tijdelijk gebruik

Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt vergoed door de zorgverzekering.

Meestal is het lenen van een rolstoel gratis. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Iedereen die in de gemeente Culemborg woont en een rolstoel nodig heeft voor 1 of 2 dagen, kan deze gratis lenen. Reserveren kan telefonisch of via de e-mail bij een van de uitleenpunten:

Voor meer informatie over het lenen van een rolstoel kunt u terecht bij de uitleenpunten. Of bel naar de gemeente Culemborg via tel. 0345 477700. Neem bij het ophalen uw paspoort, rijbewijs of id-kaart mee.

Rolstoel voor langdurig gebruik

U komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis.

Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben.

U kunt contact opnemen met het Wmo-loket van de gemeente Culemborg als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen. U doet dan een melding voor Wmo-ondersteuning. Dat kunt u ook doen voor een sportrolstoel. Daarna zal de Wmo-consulent beoordelen of u inderdaad een rolstoel nodig heeft.

Vergoeding bij langdurig gebruik

Voor een rolstoel voor langdurig gebruik betaalt u geen eigen bijdrage. Dit is vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Dat betekent niet dat elke rolstoel helemaal wordt vergoed door de gemeente. Het kan zijn dat de gemeente bijvoorbeeld een maximumbedrag vergoedt. U kunt met dat geld zelf een rolstoel kopen. Wilt u een duurdere rolstoel? Dan moet u zelf bijbetalen.

Voor sport

Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt om mee te sporten.

Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken.

De gemeente bekijkt en beoordeelt uw situatie uitvoerig wanneer u een sportrolstoel aanvraagt. Eén van de voorwaarden is dat u actief lid bent van een sportvereniging en u zonder sportrolstoel niet kunt sporten.

Natuurlijk kunt u ook zelf een sportrolstoel aanschaffen. Tip: er zijn veel tweedehands sportrolstoelen te koop via internet.

Informatie en advies

Voor hulp bij het kiezen van de juiste rolstoel, kunt u terecht bij: