De website over zorg en welzijn
Opvoeding en gezin

Voorbereiding kraamtijd. Wat moet ik allemaal regelen?

Zwanger worden en een kind krijgen is een van de mooiste maar ook ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven, zeker als u voor het eerst moeder wordt. Zelden staan uw lijf en uw leven zo op hun kop. Er zijn dan ook allerlei dingen die u beter zo snel mogelijk kunt regelen.

Wat moet u allemaal regelen?

Het is slim om een lijst te maken van alles wat u moet regelen. Eventueel kunt u ook een lijst krijgen van de verloskundige. Hierop staat bijvoorbeeld welke spullen u allemaal nodig hebt voor uw baby, maar ook dat u uw kind alvast kunt inschrijven bij de kinderopvang. Natuurlijk moet u van tevoren ook een naam bedenken voor uw kind. Na de geboorte moet er geboorteaangifte worden gedaan bij de gemeente. Dat doet meestal de partner van de moeder, maar het kan ook iemand anders zijn.

Niet getrouwd?

Als u niet getrouwd bent, is er ook nog een erkenning van het kind nodig. Door de erkenning is de vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind en mag hij ook formeel geen beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging. Daarvoor moet de vader eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Bij homoseksuele ouders moet het kind worden geadopteerd door de mede-ouder.

 

Keurmerk

Bron: Voorbereiding kraamtijd. Wat moet ik allemaal regelen?