De website over zorg en welzijn
Opvoeding en gezin

Bevalling

Als u binnenkort gaat bevallen, wilt u vast graag weten hoe dat zal zijn. Op de verhalen van andere moeders kunt u nauwelijks afgaan; die lopen te veel uiteen. Waar u wel redelijk zeker van kunt zijn, is dat het hard werken is en dat het een geweldige ervaring kan zijn.

Verschillen tussen vrouwen

Hoe uw bevalling zal verlopen is moeilijk te voorspellen, en hoe u de weeën zult beleven nog minder. De weeën kunnen best heftig en pijnlijk zijn, maar de kracht en de frequentie van de weeën wordt meestal langzaam opgebouwd, waardoor u er in meegroeit. Tussen de weeën hebt u telkens ook even een pauze waarin u op adem kunt komen. De meeste vrouwen kunnen de pijn goed aan, zeker als ze goede begeleiding krijgen en niet alleen gelaten worden.

Omgaan met bevallingspijn

U hoeft niet bang te zijn voor ondraaglijke pijn. Met degene die uw bevalling gaat begeleiden, maakt u van tevoren afspraken over het omgaan met de pijn. Als het nodig is, zijn er middelen om de pijn te bestrijden. Verdiep u van tevoren wel in de voor- en nadelen van de verschillende methoden. Pijnbestrijding met de ruggenprik kan alleen in het ziekenhuis. Bij een thuisbevalling heeft de verloskundige ook middelen om uw pijn te verlichten. Zij zal dit in de zwangerschap met u bespreken.

 

Keurmerk

Bron: Bevalling