De website over zorg en welzijn
Zorg en ondersteuning

Welke mogelijkheden voor dagbesteding zijn er?

U leest er alles over op de pagina over dagbesteding zoeken.

Wat is het verschil tussen arbeidsmatige en niet-arbeidsmatige dagbesteding?

Arbeidsmatige dagbesteding is gericht op het maken van producten voor de verkoop of het leveren van diensten. Niet-arbeidsmatige activiteiten is gericht op educatie, daginvulling en/of zingeving.

De gemeente heeft mijn aanvraag afgewezen omdat de hulp die ik vraag ‘algemeen gebruikelijk’ is. Wat bedoelen ze hiermee?

Een fiets is bijvoorbeeld een ‘algemeen gebruikelijke’ voorziening. De gemeente mag ervan uitgaan dat u de fiets zelf koopt. Vindt u dat de hulp die u aanvraagt niet algemeen gebruikelijk is? Dan kunt u bezwaar maken tegen de beslissing van uw gemeente.

Wat is een algemene voorziening?

Een algemene voorziening is een voorziening die voor iedereen toegankelijk is om gebruik van te maken of naar toe te gaan. Hiervoor is geen toestemming of indicatie nodig van een gemeente of andere instantie. Het is dus voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Soms richten deze voorzieningen zich op bepaalde doelgroepen - maar niet exclusief - en kán een vergoeding worden gevraagd. Voorbeelden zijn: openbaar vervoer, buurtontmoetingspunten met bijvoorbeeld koffie-ochtenden, klussendienst, formulierenhulp, was- en strijkservice, sociale alarmering, boodschappenservice, maaltijdvoorziening, consultatiebureau etc. Ook voorzieningen die op het gebied van sport, cultuur, welzijn een aanbod hebben, kunnen als algemene voorziening worden aangemerkt.