De website over zorg en welzijn
Opvoeding en gezin

Opvoeding en gedrag

Een puber opvoeden is anders dan een klein kind opvoeden. Een ding is zeker: opvoeden is een uitdagende en inspirerende opdracht waar elke ouder voor komt te staan.

Opvoeden is ook zeker geen gemakkelijke taak. Hoewel pubers daar zelf meestal anders over denken, hebben ze hun ouders nog wel hard nodig in de puberteit! Ze willen liever niet dat u zich met hen bemoeit. Toch heeft uw kind steun, structuur en verzorging nodig, net zo veel als jonge kinderen.

Pubergedrag

Het is normaal dat je puber zelfstandig wil worden. Pubers doen vaak precies wat ze willen en denken weinig aan anderen. Ze willen loskomen van hun ouders. Dat moet ook, want later moeten ze het ook zelf doen. Pubers vinden het moeilijk om:

  • belangrijke zaken eerst te doen;
  • doelen te stellen;
  • gevoelens in bedwang te houden;
  • goed over dingen na te denken;
  • verstandige keuzes te maken.

Als pubers harde muziek willen horen, zetten ze die ook meteen op. Ze denken er niet over na dat het al laat is. Ze kunnen bijvoorbeeld ook ineens naar een vriend gaan en vergeten dat ze u zouden helpen. Pubers kunnen nog niet goed plannen. Ze beslissen vaak snel en zien niet goed in wat de gevolgen zijn.

Nieuwe zorgen

Als ouder krijgt u met nieuwe zorgen en vraagstukken te maken wanneer uw kind in de puberteit komt. Wat kunt u doen wanneer uw kind een eetprobleem heeft? Hoe moet u omgaan met een kind dat veel spijbelt en slechte cijfers haalt? Wat doet u als uw kind afspraken niet nakomt en regels overtreedt?

Uw puber is kwetsbaar. Probeer op de hoogte te blijven van wat uw kind bezighoudt. Voelt uw kind zich bang door het gedrag van anderen? Komt uw puber in aanraking met mensen die anders denken over geloof, ras of cultuur? Praat hierover met uw kind. Neem het serieus en handel als dat nodig is.

 

Keurmerk

Bron: Opvoeding en gedrag