De website over zorg en welzijn
Opvoeding en gezin

Identiteitsbewijzen

In Nederland is iedereen van 14 jaar en ouder verplicht altijd een geldig legitimatiebewijs bij zich te hebben.

Als u bijvoorbeeld bij een verkeersovertreding aangehouden wordt, moet u kunnen aantonen wie u bent. Ook als u op reis gaat, moet u kunnen aantonen wie u bent en waar u vandaan komt. Identiteitskaarten en paspoorten worden daarom ook wel ‘reisdocumenten’ genoemd.

Identiteitskaart en paspoort

Een identiteitskaart is een klein, handig kaartje dat in de meeste Europese landen wordt aanvaard als geldig identiteitsbewijs. Kinderen mogen een eigen identiteitskaart hebben. Als uw kind 12 jaar of ouder is, mag uw kind zelfstandig een identiteitskaart aanvragen. Als uw kind nog geen 12 jaar is, moet u als ouder schriftelijk toestemming geven. Kinderen zijn in ieder geval vanaf hun veertiende verplicht om zich te kunnen legitimeren met een identiteitskaart of paspoort. Kinderen tot 18 jaar hebben voor het aanvragen van een paspoort schriftelijk toestemming nodig van beide ouders. Jongeren boven de 18 mogen zelf een paspoort aanvragen.

Eigen reisdocument voor kinderen

Sinds 26 juni 2012 moeten alle kinderen over een eigen reisdocument beschikken. Bijschrijving in het paspoort van een ouder is niet meer geldig.

Rijbewijs

Een rijbewijs is in principe alleen maar een document waaruit blijkt dat u bevoegd bent tot het besturen van een motorvoertuig (meestal een auto). Een rijbewijs is dus geen reisdocument. Wel is het in Nederland mogelijk om u te legitimeren met een rijbewijs wanneer daarnaar gevraagd wordt. Bedenk daarbij wel dat jongeren die hun rijbewijs hebben gehaald, zich met een identiteitskaart of een paspoort moeten kunnen legitimeren bij de gemeente om het rijbewijs af te kunnen halen.

Gemeente

Identiteitsbewijzen kunt u aanvragen bij de gemeente waar u woont. Het is verstandig om van tevoren informatie te verzamelen over wat u mee moet nemen, zoals pasfoto’s en (oude) identiteitsbewijzen.

Kosten van een identiteitsbewijs

Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van identiteitsbewijzen. Deze kosten verschillen per gemeente, maar er zijn wel maximumtarieven. Kijk daarom voor meer informatie op de website van uw eigen gemeente en op Rijksoverheid.nl.

Vingerafdrukken

Sinds september 2009 worden er vingerafdrukken genomen bij het aanvragen van reisdocumenten. Dit is bedoeld om fraude en misbruik van reisdocumenten nog moeilijker te maken. Bij de gemeente worden twee vingerafdrukken gemaakt door een elektronische vingeraflezer. Dit is verplicht voor iedereen van 12 jaar en ouder.

Oude identiteitsbewijzen inleveren

Ook al moet u betalen voor een paspoort of een identiteitsbewijs, ze blijven bezit van de Nederlandse Staat. Dit betekent dat u ze weer moet inleveren wanneer ze verlopen zijn.

Identiteitsbewijs kwijt geraakt

Bent u het identiteitsbewijs of paspoort van uw kind kwijt geraakt? Dan moet u een verklaring van vermissing afleggen bij uw gemeente. Dit is nodig om misbruik van het oude reisdocument tegen te gaan en om een nieuw identiteitsbewijs aan te kunnen vragen

 

Keurmerk

Bron: Identiteitsbewijzen