De website over zorg en welzijn
Opvoeding en gezin

Groei en ontwikkeling

Vrijwel alle ouders vinden het boeiend om te zien hoe hun kind opgroeit en zich ontwikkelt. De meeste ouders genieten van elke ontwikkelingsfase en de meeste kinderlevens verlopen gelukkig probleemloos.

Van Wiechenschema

het wijkteam volgt samen met u de ontwikkeling van uw kind. Zij maken daarbij gebruik van het Van Wiechenonderzoek. In het bijbehorende schema staan de ontwikkelingsmijlpalen van kinderen in de eerste vier jaar. Hierin wordt bijgehouden welke mijlpalen al bepaald zijn en hoe ver uw kind is in zijn ontwikkeling. Voorbeelden van ontwikkelingsmijlpalen zijn het stapelen van blokken, lichaamsdelen aanwijzen en een bal kunnen gooien.

Aan de hand van dit schema kunt u samen met de medewerkers bij het wijkteam in gesprek gaan over de ontwikkeling van uw kind.

Hoe hard groeit uw peuter?

Uw kind groeit nu niet meer zo snel. In het eerste levensjaar groeien kinderen 25 centimeter. Tussen 1 en 2 jaar groeien ze 12 centimeter, tussen 2 en 3 jaar 10 centimeter en tussen 3 en 4 jaar ongeveer 8 centimeter.

Vanaf 3 jaar kan uw peuter last krijgen van ‘groeipijnen’. Dat zijn pijnen in de kuiten, armen of scheenbenen. De term groeipijn klopt eigenlijk niet, want die pijn heeft niks te maken met groeien. We weten eigenlijk niet waar de pijn wel door komt.

Uw peuter krijgt een eigen wil

Het eigen willetje van uw peuter wordt steeds sterker. In deze fase willen kinderen alles zelf doen en worden ze steeds zelfstandiger. Voor hun ontwikkeling hebben ze meer ruimte en beweging nodig. Ga daarom regelmatig samen naar de speeltuin, het bos of het strand.

Handige apps

iGrow - Met deze app van TNO kunt u eenvoudig zien hoe uw kind van 0-18 jaar groeit, hoe lang het wordt en of het een gezond gewicht heeft.

Gezond Groeien - App van het Voedingscentrum over gezonde voeding tijdens uw zwangerschap en voor uw kind.

GroeiGids app – Met de app van de GroeiGids kunt u als (aanstaande) ouder de groei, ontwikkeling, vaccinaties en belangrijke gebeurtenissen van uw kind(eren) bijhouden en hier een groeialbum van maken.

 

Keurmerk

Bron: Groei en ontwikkeling