Samenwonen

Of jullie getrouwd zijn of een samenlevingscontract hebben, bepaalt of jullie automatisch de wettelijke ouders zijn wanneer jullie kind wordt geboren. Wat is het verschil?

Nog een kind?

De keus om een tweede (of derde, vierde) kind te krijgen is een persoonlijke keus . Hoe bereid je je kind goed voor op een nieuw broertje of zusje?

Verhuizen

Een goede voorbereiding maakt de verhuizing makkelijker voor jou en voor je kind. Hoe zorg je er voor dat je kind goed voorbereid is en ook went aan een nieuwe school?

Alleenstaande ouder

Als je gescheiden bent, je partner overleden is of bewust alleenstaand ouder bent, moet je met een aantal dingen rekening houden. Welke dingen zijn dat?

Homo-ouders

Kinderen van homoseksuele ouders ontwikkelen zich niet anders dan andere kinderen, maar de gezinssituatie is wel anders. Hoe praat je daarover met je kind?

Jonge ouders

Als jonge ouder kom je voor bijzondere uitdagingen te staan, bijvoorbeeld je studie combineren met een kind. Waar moet je als jonge ouder rekening mee houden?

Oudere ouders

Misschien heb je bewust gekozen om op oudere leeftijd aan kinderen te beginnen, of lukte het om andere redenen niet. Welke voor- en nadelen zitten er aan oudere ouders?

Pleegouders

Pleegouders nemen tijdelijk een kind gedwongen of vrijwillig in huis. Waar kun je je aanmelden als pleegouder en wat gebeurt er na je aanmelding?

Adoptieouders

Je kunt in je testament opnemen wie de voogdij krijgt van je minderjarige kinderen als jij (en je partner) overlijden. Waar moet je rekening mee houden?

Peetouders

Sommige ouders vragen iemand als peetoom of peettante. Wat was en is de rol van peetouders?

Ouders uit een andere cultuur

Voor ouders uit een andere cultuur is een kind opvoeden in Nederland niet altijd makkelijk. Tegen welke verschillen in opvoeden loop je als ouder aan?

Gelovige ouders

Voor gelovige ouders speelt het geloof een belangrijke rol in de opvoeding. Hoe praat je over jullie andere gewoontes en normen en waarden met je kind?

Groot gezin

Een groot gezin is gezellig en leuk, maar ook vol en druk. Het kan lastig zijn om je aandacht en zorg te verdelen. Waar moet je rekening mee houden?

Rechten van het kind

Kinderen tot 18 jaar hebben rechten die in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties staan. Welke rechten hebben kinderen?

Vergelijk hulpaanbod