De website over zorg en welzijn
Opvoeding en gezin

Uw kind beschermen

Misschien is het wel uw belangrijkste taak als ouder: uw kind beschermen. Hoe jonger uw kind is, hoe harder dat nodig is. Als uw kind ouder wordt, moet het zichzelf leren beschermen.

Uw kind leren omgaan met tegenslagen

U kunt uw kind niet altijd beschermen. Ziektes, pijn, ruzies met vrienden, een juf waar het niet mee klikt: het hoort nu eenmaal bij het leven. Help uw kind ermee om te leren gaan.

Praktische bescherming

Verder kunt u veel praktische dingen doen. Zoals maatregelen nemen om uw kind te beschermen tegen ongelukken in huis, tegen verbranding of de gevaren van water.

Signalen van uw kind

Wat kunt u nog meer? Wees alert op signalen van uw kind. Dat het pijn heeft, of moe is, of verandert. Het betekent niet altijd iets, maar soms wel. U moet niet wantrouwig zijn, maar wel oplettend. Gelukkig komt het niet vaak voor, maar soms zijn er mensen die geen goede bedoelingen hebben met uw kind.

Beschermen uit bezorgdheid

Soms ziet u ongelukken in de kleinste hoeken. Deze bezorgdheid is nodig, want hierdoor bent u alert. Maar uw kind leren loslaten is ook belangrijk. Het helpt kinderen om problemen op hun eigen manier op te lossen.

 

Keurmerk

Bron: Je kind beschermen