De website over zorg en welzijn
Opvoeding en gezin

Tijd voor uzelf

Als ouder hebt u het druk met zorgen voor uw kind, het huishouden, uw werk en familiebezoekjes. Soms kunt u heel erg verlangen naar een moment dat u helemaal niets hoeft.

Let op uw eigen behoeften

Als u kinderen hebt, is plannen en organiseren soms lastig. Ook maakt u zich geregeld zorgen. Dit is niet vreemd, want uw hele leven is veranderd en ouderschap vraagt een hoop van u. Het helpt om uw gevoelens te delen. Praat bijvoorbeeld met uw partner over hoe u de taken kunt verdelen zodat u toekomt aan tijd voor uzelf en tijd voor elkaar. Een avondje samen, een middag met een boek of met vrienden hebt u soms nodig om uzelf op te laden.

Kind én ouder ontwikkelen

Als uw kind peuter is, kunt u het vaak nog drukker krijgen. Dit komt omdat u naast het plannen en organiseren van zorg, werk en andere activiteiten, ook te maken krijgt met bijvoorbeeld driftbuien van uw kind, bijbehorende onzekerheid en vermoeidheid. Hierdoor houdt u minder tijd voor uzelf over.

Als uw kind op school zit, krijgt u vaak wat meer tijd. Wel geven veel ouders aan dat het in deze periode moeilijk is om leuke dingen met het gezin te plannen, omdat kinderen steeds meer hun eigen leven krijgen. Uw kind leren loslaten is dan belangrijk.

Een ontspannen ouder

Veel ouders geven aan het moeilijk te vinden om tijd voor zichzelf te claimen. Ze geven de zorg voor hun kinderen niet altijd even makkelijk uit handen en willen zo weinig mogelijk van hun kind missen. Toch helpt het als u tijd voor uzelf neemt; u gaat uzelf beter voelen en voor uw kind is het fijn als het ontspannen ouders heeft.

Tips voor tijd voor uzelf

  • U bent een vader of moeder, maar daarnaast ook een eigen persoon. Het is belangrijk soms na te denken over wat ú wilt.
  • Praat met vrienden, familie of uw partner over waar u behoefte aan hebt. U ziet dan dat meer ouders daar behoefte aan hebben.
  • Vrienden of familie vinden het vaak leuk om af en toe op te passen. Maak hier gebruik van als u hier behoefte aan hebt. Voelt u zich hier niet schuldig over.
  • Als u een partner hebt, kunt u afspreken dat één van u op een bepaalde avond thuis is, zodat de ander iets voor zichzelf kan doen.
  • Tijd voor uzelf creëert u ook door taken, zoals het huishouden of de zorg voor uw kind te verdelen of soms uit handen te geven.

 

Keurmerk

Bron: Tijd voor jezelf