De website over zorg en welzijn
Opvoeding en gezin

Onzekerheid

Niemand kan u precies vertellen hoe u uw kind moet opvoeden. Iedere ouder heeft sterke en minder sterke punten. En alle ouders twijfelen wel eens. Dat is heel normaal.

Iedereen is wel eens onzeker

Ouder zijn vraagt veel nieuwe dingen van u. Er zijn geen vaste regels of handleidingen. Ieder kind is anders en veranderen ook nog eens de hele tijd. U wilt geduldig zijn, u inleven in uw kind en uzelf kunnen beheersen. U wilt grenzen stellen maar er ook eens van afwijken. U wilt uw kind beschermen en het allemaal goed doen, want u gunt uw kind het allerbeste. Dat is nogal wat. Het is dus niet zo raar dat u wel eens onzeker bent.

Confrontatie met uzelf

Als u een kind hebt, leert u uzelf soms heel anders kennen. Opvoeding is een soort spiegel. U leert welke zaken u heel belangrijk vindt, soms zijn dit dingen die u vanuit uw eigen jeugd hebt meegekregen. Dit kunnen ook frustraties zijn, of zelfs jeugdtrauma’s. Een nare jeugd kan invloed hebben op uw rol als moeder of vader. Soms schrikt u als u uw ouders in uzelf herkent. Of loopt u juist op uw tenen om het anders te doen. Dat maakt het niet makkelijker.

Hulp zoeken voor uzelf

Onzekerheid hoort erbij. Probeer er vooral over te praten met mensen die u vertrouwt en er voor open staan. Maar als u merkt dat het niet goed gaat met u of uw kind, zoek dan professionele hulp en praat met de huisarts of het wijkteam.

 

Keurmerk

Bron: Onzekerheid