De website over zorg en welzijn
Opvoeding en gezin

Bezorgdheid en loslaten

Als ouder wilt u uw kind voor van alles beschermen. Dus bent u wel eens bezorgd, bijvoorbeeld als uw kind ziek is, laat thuis komt of verdriet heeft.

Bezorgdheid is nodig

Door uw bezorgdheid, bent u alert. U merkt het bijvoorbeeld als er iets is met uw kind. Daardoor kunt u aan de bel trekken. Een beetje bezorgdheid hoort er dus bij en kan ook goed zijn voor uw kind.

Elk kind is anders

Iedere ouder heeft andere regels en maakt zich over andere dingen zorgen. En ook ieder kind is anders. Het ene kind kan veel meer aan dan het andere. Het ene kind kan al veel eerder alleen naar school fietsen dan het andere. Sommige kinderen hebben een lagere weerstand en worden sneller ziek.

Kijk naar uw kind

Let goed op uw kind: wat kan het zelf (aan) en wat niet? Wat past ongeveer bij welke leeftijd? Praat met andere ouders en lees over opvoeding op deze en andere websites. Dan krijgt u een idee van hoe anderen het doen.

Uw kind leren loslaten

Sommige ouders zijn overbezorgd. Soms komt dat omdat hun kind ziek is (geweest) of een ongeluk heeft gehad. Bezorgdheid is niet erg maar bent u altijd overbezorgd, dan straalt u geen vertrouwen uit. Zo wordt het veel moeilijker voor uw kind om op zichzelf te leren vertrouwen.

Het is goed om uw kind stapsgewijs steeds meer zelf te laten doen en ervaren. Dit gaat vast niet altijd goed, maar tegenslag hoort bij het leven. Het helpt kinderen om zelf dingen op te lossen op hun eigen manier. Uw kind leren loslaten is daarom heel belangrijk.

 

Keurmerk

Bron: Bezorgdheid en loslaten