De website over zorg en welzijn
Opvoeding en gezin

Vorige zwangerschap

Soms gaat een zwangerschap niet (vanzelf) goed.

  • U kunt bijvoorbeeld suikerziekte hebben. Daardoor kunt u een miskraam krijgen, of een kind met een aangeboren aandoening of met een te hoog geboortegewicht.
  • Ook door een ernstig verhoogde bloeddruk en/of zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) of HELLP-syndroom kunnen er verschillende dingen mis gaan in de zwangerschap. Uw kind kan te vroeg en/of te licht geboren worden en/of zuurstoftekort krijgen.

Praten met je huisarts

Was u eerder zwanger en had u suikerziekte, een te hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging? Praat erover met uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Doe dat voordat u weer zwanger probeert te worden. Neem ook contact op wanneer uw ongeboren kind niet goed groeide of te vroeg werd geboren. Soms vindt de arts een oorzaak en is er een behandeling, bijvoorbeeld met medicijnen. Zo kunt u deze problemen voorkomen bij een eventuele volgende zwangerschap.

Zwanger worden na miskraam

Hebt u eerder een miskraam gehad? Dat komt heel vaak voor. Als u twee keer of vaker een miskraam hebt gehad, praat dan met uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Doe dit voordat u zwanger probeert te raken. De arts kan onderzoeken of een oorzaak te vinden is. Soms is er een behandeling mogelijk. Dan is er minder kans is op een miskraam bij een volgende zwangerschap.

 

Keurmerk

Bron: Vorige zwangerschap