De website over zorg en welzijn
Opvoeding en gezin

Kinderwensspreekuur

Op het kinderwensspreekuur kunt u vragen stellen aan de huisarts of verloskundige. Zij helpen u om zo gezond mogelijk aan uw zwangerschap te beginnen.

Een gezonde start

Uit onderzoek blijkt dat de eigen gezondheid belangrijk is in de tijd vlak voordat u zwanger raakt en tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. Ook de gezondheid en leefstijl van beide ouders hebben invloed op de vruchtbaarheid, de zwangerschap en op de gezondheid van jullie baby.

Vragen stellen op het kinderwensspreekuur

Op het kinderwensspreekuur kunt u allerlei vragen stellen:

  • Hoe word ik snel zwanger?
  • Hoe kan ik infectieziekten voorkomen?
  • Hoe kan ik de kans op een kind met een aandoening verkleinen?
  • Kan ik mijn medicijnen blijven gebruiken?
  • Kan mijn kind een ziekte erven?
  • Welke onderzoeken kan ik laten doen?

Afspraak maken

Bij de verloskundige of de huisarts kunt u een kinderwensconsult of preconceptieconsult aanvragen. U kunt met uw partner gaan of alleen, maar u kunt ook een vriendin of een familielid meenemen. Kijk op DeVerloskundige.nl voor een verloskundige bij u in de buurt.

Vragenlijst

Als u een afspraak hebt gemaakt, kunt u alvast een vragenlijst invullen. Eventueel samen met uw partner. Deze vragenlijst staat op ZwangerWijzer.nl. Neem deze ingevuld en uitgeprint mee..

Wat wordt er nog meer besproken?

De verloskundige of huisarts neemt verschillende onderwerpen met u door. Bijvoorbeeld ziektes in uw familie, erfelijke factoren, inentingen, eerdere zwangerschappen (ook afgebroken zwangerschappen en miskramen tellen mee), de medicijnen die u gebruikt, uw voeding, uw werk, sporten die u doet, enzovoort. Ook de menstruatiecyclus komt aan de orde. Als de verloskundige of huisarts denkt dat er risico’s zijn, kan deze u op tijd doorverwijzen.

Als zwanger worden niet lukt

Als u al een tijdje zwanger probeert te worden en het lukt niet, zal de verloskundige of huisarts ook naar uw seksleven vragen. Het is ook goed om open te zijn over ervaringen die invloed kunnen hebben op zwanger worden en zijn, zoals (seksueel) geweld, besnijdenis en psychische problemen.

 

Keurmerk

Bron: Kinderwensspreekuur