De website over zorg en welzijn
Opvoeding en gezin

Werken

Jongeren van 18 tot 28 jaar vallen onder de werkleerplicht. Dit betekent dat uw kind moet werken of moet doorstuderen na de middelbare school.

Aan het werk

Misschien wil uw kind meteen na school gaan werken. Dat kan. Meestal verdient u dan iets minder dan iemand die een opleiding heeft gedaan. Iedere werkgever moet in ieder geval het minimumloon betalen plus acht procent vakantiegeld. Sommige werkgevers betalen meer, bijvoorbeeld als jongeren al werkervaring hebben.

Solliciteren

Als uw kind een baan zoekt, moet het waarschijnlijk solliciteren. Dat kan lastig zijn. Niet alleen de brief en cv worden beoordeeld, maar ook de werkervaring. Jongeren die net van school komen, hebben nog niet veel werkervaring. Om aan die ervaring te komen, kunnen ze bijvoorbeeld eerst een tijdje vrijwilligerswerk doen dat met hun vakgebied te maken heeft.

Eerst werken en dan studeren?

Heeft uw kind eerst een tijdje gewerkt en nu toch besloten om te gaan studeren? Dat kan ook. Alle jongeren die een voltijdstudie volgen, kunnen een basisstudiefinanciering krijgen. Dat geld is bedoeld om jongeren de kans te geven om te studeren. Als uw kind een deeltijdstudie volgt of een andere opleiding, heeft het waarschijnlijk recht op een tegemoetkoming. Dat is een bedrag waar u de studie van kunt betalen. Studerende jongeren hebben meestal ook een bijbaantje.

Zwartwerken

Zwartwerken betekent dat de werkgever geen premies afdraagt en geen belasting betaalt. U mag van de wet niet zwartwerken. Het is ook niet slim. Uw kind houdt wel meer geld over, maar is niet verzekerd en kan zonder waarschuwing vooraf ontslagen worden.

Tips

  • Uw kind kiest zelf een beroep of een studie. Misschien is het niet het beroep dat u in gedachten had en misschien bent u daar teleurgesteld over. Toch is het belangrijk om jongeren hun eigen keuze te laten maken. Zo kunnen ze laten zien dat ze zelfstandig zijn. Steun uw kind in die keuze.
  • Als jongeren geen zin meer hebben om door te studeren, kunnen ze voor kortere of langere tijd stoppen met de opleiding. Steun uw kind daarin. Het is belangrijk dat uw kind plezier heeft in het werk of de studie.
  • Als uw kind met u wil praten over de studie of het werk, bijvoorbeeld over de werkomstandigheden of over stress op het werk, kunt u uitleggen dat u altijd verder kunt leren als u dat wilt. Op die manier kan uw kind eventueel nog kiezen voor een ander beroep.

 

Keurmerk

Bron: Werken