De website over zorg en welzijn
Zorgen voor een ander

Informatie en advies voor mantelzorgers

Bij de mantelzorgconsulent van het Steunpunt Mantelzorg Culemborg kunt u uw vragen stellen over alles wat komt kijken bij de zorg. Bijvoorbeeld: hoe u de zorg kunt regelen, hoe u zelf leuke dingen kunt blijven doen, hoe u goed omgaat met de aandoening van uw naaste en welke hulpmiddelen er mogelijk zijn.

Steunpunt mantelzorg

De gemeente heeft een Steunpunt Mantelzorg. Dit steunpunt zit bij ElkWelzijn. U kunt bij de mantelzorgconsulent van het steunpunt terecht voor een luisterend oor, informatie, advies en ondersteuning. De mantelzorgconsulent kan bij u thuis langskomen. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 0345-515227 of per e-mail via steunpuntmantelzorg@elkwelzijn.nl. Of kijkt u eens op de website van ElkWelzijn.

Het steunpunt organiseert regelmatig cursussen voor mantelzorgers.

De consulent kan u meer vertellen over de verschillende mogelijkheden voor lotgenotencontact waar u misschien iets aan heeft.

Daarnaast heeft de mantelzorgconsulent nauw contact met het Vrijwilligers Informatie Punt. Daardoor is zij goed op de hoogte van de mogelijkheden van vrijwillige ondersteuning voor mantelzorgers.

In sommige gevallen kan de mantelzorgconsulent ook praktische hulp regelen bij de mantelzorg.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Zij behartigen de belangen van mantelzorgers en geven ondersteuning.

U kunt lid worden van MantelzorgNL of naar hun Mantelzorglijn bellen (030 760 60 55). U kunt daar terecht met al uw vragen, zorgen en problemen.

Casemanager dementie

Een casemanager dementie ondersteunt mensen met dementie en mantelzorgers bij al hun vragen over dementie. Daarnaast biedt hij of zij informatie over zorgmogelijkheden en helpt eventueel zorg te regelen. De casemanager is uw aanspreekpunt voor vragen, ook wanneer er meerdere zorgverleners betrokken zijn. De casemanager dementie wordt soms ook wel dementieverpleegkundige genoemd.

U kunt bij uw huisarts of uw zorginstelling navragen of u een casemanager dementie kunt krijgen.

Mantelzorgmakelaars

Als mantelzorger moet u veel regelen. Een mantelzorgmakelaar kan u hierbij helpen, bijvoorbeeld bij de administratie. Mantelzorgmakelaars kunnen ook bemiddelen tussen u en uw werkgever, als u werk en mantelzorg wilt combineren.

Als u aanvullend bent verzekerd, kan het zijn dat uw zorgverzekeraar de kosten van de mantelzorgmakelaar vergoedt. Dit kunt u nazoeken in uw verzekeringspolis of op de website van de beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars.

Cursus of lotgenotencontact

Tijdens een cursus voor mantelzorgers of een lotgenotenbijeenkomst kunt u veel informatie opdoen over mantelzorg en het omgaan met de aandoening of beperking van uw naaste.

Het Steunpunt Mantelzorg heeft de meest actuele informatie als het gaat om lotgenotencontact. U kunt contact opnemen met het steunpunt via telefoonnummer 0345-515227 of via e-mail: steunpuntmantelzorg@culemborg.nl. Of kijk eens op de website van ElkWelzijn.

Zie ook