Door corona hebben sommige mensen (tijdelijk) hun baan verloren. Veel ondernemers missen inkomsten. En bij veel zelfstandig ondernemers (ZZP-ers) vallen opdrachten weg. Het plotseling wegvallen van inkomsten leidt soms tot geldzorgen. Kan ik alle vaste lasten en rekeningen nog wel betalen? Wat gaat er eigenlijk maandelijks uit? Hoe lang houden we het ‘even’ vol?

Vaste lasten

Als rondkomen even moeilijk is, bijvoorbeeld nu door corona, dan is het belangrijk om vaste lasten zo goed mogelijk te blijven betalen. Als u de huur of hypotheek bijvoorbeeld niet volledig kunt betalen, betaal dan in ieder geval het deel dat u wel kunt missen. Om uw inkomen tijdens corona op peil te houden, bestaan er allerlei regelingen.

Heeft u tijdelijk onvoldoende inkomen uit werk?

Op www.berekenuwrecht.nl kunt u checken of u in aanmerking komt voor aanvullingen op uw inkomen. Geeft het programma aan dat u mogelijk voor gemeentelijke regelingen in aanmerking komt, kijk dan bij Minimaregelingen.

Misschien kunt u toeslagen bij de Belastingdienst aanvragen of moet u die wijzigen. Een proefberekening maakt u op de website van de Belastingdienst. Geef het wel gelijk aan de Belastingdienst door als uw inkomen weer stijgt. Dat voorkomt terugbetalen.

Bent u ondernemer of ZZP-er?

Op de website van de Kamer van Koophandel staat informatie, een online regelingencheck en kunnen vragen worden gesteld via live-chat. Kijk op www.kvk.nl/corona. Bellen kan ook naar 0800-2117.

Misschien komt u in aanmerking voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Voor het doen van een aanvraag kunt u terecht bij Werkzaak Rivierenland. Meer lezen over Tozo.

Wist u dat u als ondernemer ook aanspraak kunt maken op een aantal toeslagen en andere regelingen die er zijn voor minima? Het Jeugdfonds Sport en Cultuur kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw kinderen kunnen blijven sporten of muziek maken.

Vraag op tijd om hulp

Heeft u vragen over uw situatie? Geldzorgen of stress daarvan? Of heeft u schulden? Praat erover. Vraag op tijd om hulp. In Culemborg zijn er veel organisaties die met u mee kunnen denken. Zij helpen u graag!

Formulierenbrigade

De formulierenbrigade weet alles van (het aanvragen van) alle regelingen en voorzieningen. Kijk op de website van de gemeente Culemborg voor meer informatie.

SchuldHulpMaatje Culemborg

Wilt u hulp om grip te krijgen op uw geld? Een getrainde vrijwilliger van SchuldHulpMaatje kan u helpen. Ook bij het voorkomen van schulden. Mail: coordinator@shmculemborg.nl

Team Financiële Ondersteuning Inwoners

Wacht niet totdat u schulden heeft. Wij kunnen u helpen met tips en adviezen om schulden te voorkomen. Voor schuldhulpverlening en minimaregelingen zoals bijzondere bijstand kunt u ook bij ons terecht. Mail: bijzonderebijstand@culemborg.nl. Telefoon: 0345 477 700, van maandag t/m donderdag van 9.00 uur tot 13.00 uur en op vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Sociaal Wijkteam Culemborg

Voor hulp of steun op allerlei gebieden zoals rondkomen: sociaalwijkteam@swtculemborg.nl. App of bel op werkdagen tussen 9.30 uur en 12.30 uur naar 06 - 46 98 52 75.

Vergelijk hulpaanbod