U kunt op allerlei manieren vrijwilligerswerk vinden.

Vrijwilligers Informatie Punt (VIP)

Wilt u vrijwilligerswerk doen maar weet u nog niet precies wat en waar? Dan kunt u terecht bij het Vrijwilligers Informatie Punt van Culemborg, afgekort VIP. Het VIP is een onderdeel van ElkWelzijn. Er is een digitale vacaturebank maar er is ook een inlooppunt in Wijkcentrum de Salaamander. Bekijk de website van Elk Welzijn voor meer informatie.

Let op! Het inlooppunt is voorlopig gesloten vanwege de maatregelen rond het coronavirus.

Uiteraard kunt u ook bellen op 0345-515227 of mailen naar vip@elkwelzijn.nl

Tips

Weet u nog niet precies wat u zoekt, zet dan voor uzelf eens uw ideeën op een rijtje. Dan kunt u vervolgens gerichter vrijwilligerswerk zoeken. Stel uzelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Wat voor soort werk vindt u leuk? Bijvoorbeeld buiten of binnen? Met uw handen werken of juist vooral praten? Zelfstandig aan het werk, met een groep of, 1 op 1? Werk waar u ervaring mee heeft of juist iets totaal anders?
 • Waar bent u goed in? Kunt u goed met mensen omgaan, bent u creatief, weet u veel van geldzaken en administratie, heeft u een rijbewijs?
 • Met wat voor mensen wilt u werken? Kinderen, gehandicapten, sporters, ouderen, zieken?
 • Hoeveel uur bent u per week beschikbaar? Zijn er ook momenten dat u niet kunt?
 • Kunt u en wilt u op vaste uren beschikbaar zijn, of deelt u uw tijd liever zelf in?

Praat er ook over met mensen in uw omgeving. Misschien kent u wel iemand die al vrijwilliger is en kunt u met diegene een keer meelopen om te kijken of dat werk ook iets voor u is.

Bij een organisatie van uw keuze

Veel organisaties draaien voor een (groot) deel op vrijwilligers. U kunt zich ook altijd zelf rechtstreeks aanmelden bij zo'n organisatie. Waarschijnlijk kent u er wel een aantal in uw buurt. Bijvoorbeeld:

 • de school van uw kinderen
 • de bibliotheek
 • sportverenigingen
 • amateurkunstverenigingen
 • het museum
 • natuur- en vogelwacht
 • welzijnsorganisaties en maatjesprojecten
 • zorgcentra

Kijk ook eens bij de informatie over soorten vrijwilligerswerk voor een overzicht van organisaties die op vrijwilligers draaien.

Mensen uit uw omgeving helpen

Misschien wilt u liever uw eigen weg bepalen en losse klusjes doen voor anderen, mensen in uw omgeving helpen en/of tijdelijke klusjes op eigen initiatief wanneer het u het beste uitkomt.

Ook daar zijn mogelijkheden voor. Wellicht kent u zelf mensen die u af en toe kunt helpen. De wijkcoaches van
ElkWelzijn weten meestal ook welke mensen in uw buurt af en toe hulp kunnen gebruiken. En bij het VIP komen ook af en toe verzoeken voor een vrijwilliger voor een losse klus. U kunt hiervoor dus ook contact opnemen met ElkWelzijn op telefoonnummer 0345-515227 of via de e-mail: vip@elkwelzijn.nl. Op de website van ElkWelzijn vindt u ook de namen en telefoonnummers van de wijkcoaches.

Culemborgse courant of informatiemagazine

Advertenties voor vrijwilligerswerk vindt u ook vaak op de gemeentepagina in de Culemborgse Courant. Ook kunt u eens in het Informatiemagazine Culemborg kijken. Bekijk het informatiemagazine als e-book of bezoek de digitale versie via culemborg.smartmap.nl. Op culemborg.smartmap.nl vindt u ook een toegankelijke digitale versie van het informatiemagazine. Deze versie is toegankelijk voor iedereen, in het bijzonder voor mensen met een beperking (bijv. blinden, slechtzienden of mensen die de muis niet goed kunnen gebruiken).

Vrijwilligersmarkt in de buurt

Af en toe organiseert het VIP een vrijwilligersmarkt of een oriëntatiecursus voor vrijwilligerswerk. U kunt dat even navragen bij ElkWelzijn

Organisaties

Vrijwilligersorganisaties

Formulierenbrigade-Locatie Buurtcentrum...

 culemborg.nlPrijsseweg 14105LECulemborg

JobHulp Culemborg

 jobhulp.org

Formulierenbrigade-Locatie Salaamander

 culemborg.nlHeimanslaan 24102JACulemborg

Wijk- of buurtcentrum

Z café

 0345-74 50 35 zcafe.nlRidderstraat 44101BKCulemborg

Bibliotheek

Bibliotheek Culemborg

 0344-63 99 40 bibliotheekrivierenland.nlHerenstraat 294101BRCulemborg

Vergelijk hulpaanbod