De website over zorg en welzijn
Zorg en ondersteuning

Fietsen

Wilt u ondanks uw beperking blijven fietsen, dan heeft u misschien iets aan deze tips.

Elektrische fiets (e-bike)

U kunt eens een elektrische fiets (e-bike) proberen. Dat is een fiets met een motortje dat op een accu loopt. Als u de trapondersteuning aanzet, hoeft u zelf minder hard te trappen. Op de website van de ANWB vindt u meer informatie over elektrische fietsen.

Er zijn veel e-bikes te koop, die verschillen in bijvoorbeeld het gewicht of het soort trapondersteuning. Hoe kiest u een fiets die bij u past? U leest er alles over in de keuzewijzer van Blijf Veilig Mobiel. De bijbehorende checklist kunt u thuis invullen en meenemen naar een fietsenzaak als u een fiets gaat uitzoeken.

Alvast online fietsen kijken? De ANWB heeft een fietsenvergelijker.

Snorfiets of scooter

Als het fietsen u minder goed afgaat, kunt u een snorfiets of snorscooter nemen. Op de meeste snorfietsen hoeft u niet te trappen. Een snorfiets moet op het (brom)fietspad rijden en mag maximaal 25 km/uur. Meer over de regels voor snorfietsen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Voor een snorfiets moet u een rijbewijs AM hebben. Tenzij u een autorijbewijs (categorie B) heeft. Mocht uw autorijbewijs om medische redenen niet langer geldig zijn, dan is het mogelijk om toch een rijbewijs AM te krijgen. Op de website van het CBR kunt u informatie krijgen over de medische beoordeling.

Driewielfiets

Een driewielfiets kan een uitkomst zijn als u niet (meer) op een gewone fiets of e-bike kunt fietsen. Door de 3 wielen valt de fiets niet om. U hoeft dus niet zelf uw evenwicht te bewaren. Kijk voor meer informatie over driewielfietsen op de website van de Fietsersbond.

Fietsen op een driewielfiets is vaak even wennen. Een ergotherapeut kan samen met u oefenen en u helpen om vertrouwd te raken met de driewielfiets.

Een aangepaste fiets via de gemeente

Misschien kunt u nog blijven fietsen met wat aanpassingen aan uw gewone fiets. Bijvoorbeeld met een zadellift of steunwielen. Maar het kan ook zijn dat u een speciale aangepaste fiets nodig heeft. U kunt hierbij denken aan een driewielfiets, vierwielfiets, rolstoelfiets of handbike. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u een overzicht van de mogelijkheden.

In sommige gevallen is een vergoeding door de gemeente mogelijk, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente kijkt waarvoor u de fiets nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. Als aangepast fietsen voor u de beste oplossing is, dan komt u ervoor in aanmerking. U betaalt een eigen bijdrage.

Aanpassingen die u ook tegen een redelijke prijs bij een fietsenhandel kunt kopen, worden vaak niet vergoed door de gemeente. Denk aan een fiets met lage instap of trapondersteuning. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Wmo-loket. Meer lezen over de aanvraag kan op de pagina over de Wmo.

U kunt ook zelf een aangepaste fiets of fietsaanpassing aanschaffen.

Aangepaste fiets voor uw werk

Als u een aangepaste fiets nodig heeft voor uw werk, dan kijkt het UWV of u hier recht op heeft. U kunt bij het UWV een aanvraag doen.

Zie ook