De website over zorg en welzijn
Opleiding en inburgering

Nederlandse taal

Formulieren invullen, kinderen helpen met huiswerk, een bijsluiter van medicijnen lezen… Heeft u daar moeite mee? U bent niet de enige. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 9 mensen moeite met lezen en schrijven. Maar er zijn allerlei manieren om beter Nederlands te leren!

Oefenen

Door thuis te oefenen leert u sneller.

Op internet zijn programma’s te vinden waarmee u de Nederlandse taal kunt oefenen. Kijk eens op:

Meedoen aan een leesclub

Er zijn leesclubs of leeskringen waar in een langzaam tempo wordt gelezen. Vraag daar eens naar bij uw bibliotheek.

Taalcoach of taalmaatje

Een taalcoach of taalmaatje kan u helpen met oefenen van de taal.

Bibliotheek

Veel lezen helpt ook. Bibliotheken hebben vaak een speciale collectie met boeken in makkelijke taal.

Studieboeken

In de bibliotheek kunt u boeken lenen waaruit u Nederlands kunt leren.

Cursussen en activiteiten

Er zijn verschillende soorten cursussen om (beter) Nederlands te leren.

Er zijn cursussen voor mensen die van huis uit al Nederlands spreken, maar die de taal beter willen leren. Bijvoorbeeld beter schrijven, lezen of omgaan met de computer.

Er zijn ook cursussen voor mensen die nog geen of weinig Nederlands spreken, omdat ze van huis uit een andere taal spreken.

U kunt ook meedoen aan een activiteit die goed is voor uw Nederlands. Bijvoorbeeld een taalcafé. Of een rondleiding bij de bibliotheek.

Volwassenenonderwijs

Cursussen Nederlands en inburgering worden vaak aangeboden via het volwassenenonderwijs.

Leerhuis Culemborg

Let op! Het Leerhuis is voorlopig alleen open voor vaste deelnemers, met een aangepast programma. Dit in verband met het coronavirus. Het is wel mogelijk om je aan te melden voor de start van het nieuwe seizoen in september.

Het kunnen spreken, lezen en schrijven van de taal maakt de communicatie met anderen makkelijker. En zorgt ervoor dat u anderen om hulp kunt vragen. Met taal kunt u meedoen in de samenleving. Het Leerhuis Culemborg biedt lessen op verschillende niveaus. Medewerkers van het Leerhuis bekijken samen met u welk taalaanbod het beste bij uw situatie past.

Er zijn lessen en activiteiten voor mensen die niet in Nederland opgegroeid zijn, maar ook voor mensen die wel in Nederland zijn geboren. Kijk voor meer informatie op de website van het Leerhuis.

Vanwege de zomervakantie zijn er op dit moment geen lessen. Wel is er elke week op maandagochtend een wandeltocht of fietstocht, voor iedereen die toch aan zijn Nederlandse taal wil blijven werken of anderen mensen wil blijven ontmoeten. Kijk op de Facebookpagina van het Leerhuis voor meer informatie.

Zie ook