De website over zorg en welzijn
Activiteiten en meedoen

Tips voor vrijetijdsbesteding als u met pensioen bent

Er zijn vele manieren waarop u uw vrije tijd kunt doorbrengen. Hier vindt u enkele mogelijkheden.

Sport en beweging

Het is belangrijk dat u in beweging blijft. Een half uurtje per dag bewegen zorgt voor een betere conditie en vertraagt het verouderingsproces.

Er zijn allerlei mogelijkheden om sportief bezig te zijn. Denkt u maar aan tennis, zwemmen, wandelen, fietsen, nordic walking, dansen, gymnastiek, fitness, yoga en tai chi. U kunt ook sporten in groepsverband.

Heeft u een (chronische) aandoening, dan is sporten zeker ook mogelijk. Er zijn talloze mogelijkheden om onder begeleiding van een fysiotherapeut aan sport te doen.

Cursus of studie

Vindt u het leuk om nieuwe dingen te leren? Er zijn volop mogelijkheden voor studies en cursussen, sommige zijn speciaal voor ouderen.

Vrijwilligerswerk

U kunt zich ook ontwikkelen op persoonlijk gebied door iets te betekenen voor een ander.

Er zijn allerlei soorten vrijwilligerswerk. Van gastvrouw in een ziekenhuis tot voorlezen voor jonge kinderen. U kunt eens navraag doen bij diverse vrijwilligersorganisaties, maar ook rechtstreeks bij organisaties als sportclubs, amateurkunst, natuurorganisaties, bibliotheek en zorginstellingen.

U kunt ook actief worden in het verenigingsleven door bijvoorbeeld een bestuursfunctie te bekleden in de plaatselijke ouderenbond, toneelclub, feestcommissie, Oranjevereniging, enzovoort.

Weet u niet precies wat u wilt doen, maar wilt u wel vrijwilligerswerk doen? Neem dan eens contact op met het VrijwilligersInformatiePunt (VIP) van ElkWelzijn. U kunt bellen naar 0345-515227, mailen naar vip@elkwelzijn.nl of eens een kijkje nemen op de website.

Het VIP heeft ook 2 inlooppunten:

Wilt u liever niet ergens aan vast zitten? Misschien kunt u ook al iets betekenen voor iemand door af en toe een handje te helpen.

Hobby, hobbyclub of vrijetijdsvereniging

U kunt uw tijd steken in een nieuwe hobby. Er zijn veel leuke dingen die u kunt gaan doen: vissen, jeu de boules, denksport, dansen, handwerken, knutselen, schilderen, zingen, toneelspelen, en nog veel meer.

Misschien zijn er in uw buurt verenigingen of clubs waar u naartoe kunt om met uw hobby bezig te zijn. Of gewoon voor de gezelligheid.

In de buurt

In wijkcentrum de Salaamander, in de Beatrix/Huis van de Buurt, in BonVie én op nog vele andere plekken wordt al van alles georganiseerd. Daar kunt u gebruik van maken.

Op de website van ElkWelzijn vindt u een overzicht van (ontmoetings)activiteiten per wijk, waaronder koffie-inloop, samen eten, yoga, kaartclubs, bewegingsactiviteiten, tekenclub, thee en taal, de mama's club etc. U kunt ook bellen naar een van de wijkcoaches van ElkWelzijn op 0345-515227 om te informeren naar de verschillende activiteiten en om te overleggen wat bij u past.

Losse activiteiten

Op de website van het Senioren Collectief Culemborg vindt u ook een overzicht van diverse activiteiten die voor een oudere doelgroep interessant kunnen zijn.

Reizen

Wilt u er langer op uit? Veel reisorganisaties bieden speciale seniorenreizen aan. Meer informatie kunt u opzoeken via internet of krijgen van een reisbureau.

Is het voor u door een beperking lastig om een passende reis te vinden, dan kunt u eens kijken op de volgende websites:

Sociale contacten

Het is fijn om mensen om u heen te hebben met wie u een band heeft of kunt opbouwen. Nu u wat meer tijd heeft, kunt u uw sociale contacten weer eens wat aanhalen.

Cultuur

Houdt u van kunst en cultuur? Nu heeft u meer tijd om musea, kerken en andere architectonisch interessante gebouwen te bezoeken. En naar de schouwburg, bioscoop of concertzaal te gaan om voorstellingen te bezoeken.

Korting voor senioren

Als oudere krijgt u vaak korting. Bijvoorbeeld in de bus, het theater, bij de sportclub, sauna, etc.

Heeft u weinig te besteden, dan kunt u wellicht gebruik maken van de Doe Mee(r)-regeling van de gemeente. Dit is een financiële bijdrage aan de kosten voor sociale activiteiten. Voor meer informatie over deze regeling kunt u terecht bij ElkWelzijn, 0345-515227.