De website over zorg en welzijn
Activiteiten, meedoen en meepraten

Tips voor vrijetijdsbesteding als u met pensioen bent

Er zijn veel manieren waarop u uw vrije tijd kunt doorbrengen. Hier vindt u een aantal mogelijkheden.

Sport en beweging

Het is belangrijk dat u in beweging blijft. Een half uurtje per dag bewegen zorgt voor een betere conditie en vertraagt het verouderingsproces.

Er zijn allerlei mogelijkheden om sportief bezig te zijn. Denkt u maar aan tennis, zwemmen, wandelen, fietsen, nordic walking, dansen, gymnastiek, fitness, yoga en tai chi. U kunt ook sporten in groepsverband.

Heeft u een (chronische) aandoening, dan is sporten zeker ook mogelijk. Er zijn heel veel mogelijkheden om onder begeleiding van een fysiotherapeut aan sport te doen.

Cursus of studie

Vindt u het leuk om nieuwe dingen te leren? Er zijn volop mogelijkheden voor studies en cursussen. Sommige zijn speciaal voor ouderen.

Vrijwilligerswerk

U kunt zich ook ontwikkelen op persoonlijk gebied door iets te betekenen voor een ander.

Er zijn allerlei soorten vrijwilligerswerk. Van gastvrouw in een ziekenhuis tot voorlezen voor jonge kinderen. U kunt eens navraag doen bij verscihllende vrijwilligersorganisaties, maar ook rechtstreeks bij organisaties als sportclubs, amateurkunst, natuurorganisaties, bibliotheek en zorginstellingen.

U kunt ook actief worden in het verenigingsleven door bijvoorbeeld in het bestuur te gaan van de plaatselijke ouderenbond, toneelclub, feestcommissie, Oranjevereniging, enzovoort.

Weet u niet precies wat u wilt doen, maar wilt u wel vrijwilligerswerk doen? Neem dan eens contact op met het VrijwilligersInformatiePunt (VIP) van ElkWelzijn. U kunt bellen naar 0345-515227, mailen naar vip@elkwelzijn.nl of eens een kijkje nemen op de website.

Het VIP heeft ook 2 inlooppunten (Let op! De inlooppunten zijn voorlopig gesloten vanwege de maatregelen rond het coronavirus):

Wilt u liever niet ergens aan vast zitten? Misschien kunt u ook al iets betekenen voor iemand door af en toe een handje te helpen.

Hobby, hobbyclub of vrijetijdsvereniging

U kunt uw tijd steken in een nieuwe hobby. Er zijn veel leuke dingen die u kunt gaan doen: vissen, jeu de boules, denksport, dansen, handwerken, knutselen, schilderen, zingen, toneelspelen, en nog veel meer.

Misschien zijn er in uw buurt verenigingen of clubs waar u naartoe kunt om met uw hobby bezig te zijn. U kunt daar natuurlijk ook gewoon voor de gezelligheid naartoe.

In de buurt

In wijkcentrum de Salaamander, in de Beatrix/Huis van de Buurt, in BonVie én op nog vele andere plekken wordt al van alles georganiseerd. Daar kunt u gebruik van maken.

Op de website van ElkWelzijn vindt u een overzicht van (ontmoetings)activiteiten per wijk, waaronder koffie-inloop, samen eten, yoga, kaartclubs, bewegingsactiviteiten, tekenclub, thee en taal, de mama's-club etc. U kunt ook bellen naar een van de wijkcoaches van ElkWelzijn op 0345-515227 om te informeren naar de verschillende activiteiten en om te overleggen wat bij u past. Meer informatie over de wijkcoaches vindt u op de website van ElkWelzijn.

Losse activiteiten

Op de website van het Senioren Collectief Culemborg vindt u ook een overzicht van diverse activiteiten die voor een oudere doelgroep interessant kunnen zijn.

Reizen

Wilt u er langer op uit? Veel reisorganisaties bieden speciale seniorenreizen aan. Meer informatie kunt u opzoeken via internet of krijgen van een reisbureau.

Is het voor u door een beperking lastig om een passende reis te vinden, dan kunt u eens kijken op de volgende websites:

Sociale contacten

Het is fijn om mensen om u heen te hebben met wie u een band heeft of kunt opbouwen. Nu u wat meer tijd heeft, kunt u uw sociale contacten weer eens wat aanhalen.

Cultuur

Houdt u van kunst en cultuur? Nu heeft u meer tijd om musea, kerken en andere interessante gebouwen te bezoeken. En naar de schouwburg, bioscoop of concertzaal te gaan om voorstellingen te bezoeken.

Korting voor senioren

Als oudere krijgt u vaak korting. Bijvoorbeeld in de bus, het theater, bij de sportclub, sauna, etc.

Heeft u weinig te besteden, dan kunt u wellicht gebruik maken van de Doe Mee(r)-regeling van de gemeente. Dit is een financiële bijdrage aan de kosten voor sociale activiteiten. Voor meer informatie over deze regeling kunt u terecht op de website van ElkWelzijn. Of bel 0345-515227.