De website over zorg en welzijn
Opvoeding en gezin

Kraamtijd

Meteen na de bevalling komt er veel op u af. De eerste zeven of acht dagen is er meestal professionele hulp van de kraamverzorgende.

Wat doet de kraamverzorgende?

De kraamverzorgende helpt u bij de verzorging van uw kind.  Dat u zelf nog niet alles weet, is helemaal niet erg. U groeit met uw kind mee. De kraamverzorgende is er om u te helpen. U leert meer over uw baby en hoe u er mee om kunt gaan.

De kraamverzorgende:

  • helpt de verloskundige bij de bevalling,
  • controleert of het goed gaat met u en uw baby en ondersteunt bij de verzorging van de baby,
  • helpt bij het geven van borstvoeding en/of geeft uitleg over flesvoeding,
  • luistert naar u en biedt emotionele steun,
  • geeft voorlichting, instructies en advies,
  • kijkt of er sprake is van risico's,
  • werkt dagelijks uw kraamdossier bij.

De verloskundige is eindverantwoordelijk. Daarom hebben verloskundige en kraamverzorgende tijdens de kraamtijd regelmatig overleg met elkaar.

Hoeveel uren kraamzorg?

Tijdens het intakegesprek bekijkt u samen met de kraamzorgorganisatie hoeveel uren kraamzorg u waarschijnlijk nodig hebt. Het aantal uren hangt af van uw wensen en wat u nodig hebt. Maar ook andere dingen spelen een rol. Zoals of het om uws eerste kind gaat, u thuis bent bevallen of in het ziekenhuis, en of u borstvoeding geeft.

U krijgt gemiddeld 49 uren, verdeeld over 8 dagen. Na de bevalling en tijdens de zorg kan dit nog veranderen. Als u het prettig vindt, kunt u extra uren kraamzorg bijkopen.

Onderzoeken

Uw baby krijgt direct na de geboorte een apgarscore. In de eerste week na de geboorte krijgt uw kind een hielprik en een gehoorscreening.

Kwaaltjes

Soms heeft uw baby last van kwaaltjes, zoals geel zien, pukkeltjes, een droge huid en opgezette borstjes.

U kunt zelf na de bevalling ook last hebben van een aantal kwalen na de bevalling. Misschien heeft u last van weinig slaap, bloedverlies, naweeën, ontstoken hechtingen of spierpijn. Maar u kunt ook last hebben van hormonale schommelingen, heftige emoties of sterke emotionele ontlading (ook wel 'kraamtranen' genoemd).

Borstvoeding

U kunt kiezen om borstvoeding of flesvoeding te gaan geven. Wat u ook kiest, de kraamverzorgende helpt u erbij.

 

Keurmerk

Bron: Kraamtijd

Organisaties